Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- cała margaryna
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- dowolne owoce
Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek a następnie dodawać stopniowo cukier. Miksować tak długo aż nie poczują państwo cukru. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Później ciasto mieszamy z mąką i dopiero po dokładnym wymieszaniu ciasta wlewamy ostudzoną margarynę. Gdy ciasto jest juz gotowe wlewamy je na blachę a na wierzch dajemy owoce i posypujemy je kraszanką. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut.
Do ciasta najlepsze są kwaśne owoce takie jak: porzeczki, jabłka czy śliwki.