Składniki:
- Ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kakao
- owoce np agrest, wydrylowane wiśnie
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, proszek do pieczenia, ¾ szklanki cukru, oddzielone od białek żółtka oraz rozpuszczoną margarynę i smalec wymieszać, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części. Białka jaj ubić z cukrem. 1 część ciasta wymieszać z kakaem. Na blasze do pieczenia ułożyć jedną porcję ciasta, na niej rozłożyć owoce, na nich rozłożyć warstwę ciasta z kakaem, rozłożyć na niej ubite białka. Trzecią część ciasta rozdrobnić i rozsypać jako warstwę ostatnią.
1 comment for “Skubaniec”