Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto drożdżowe które zawsze się uda

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dkg masła
  • 4 dkg drożdży
  • ½ kg drobno zmielonej pszenicy1 jajko
  • 1 ½ cukru waniliowego
  • starta skórka z cytryny
  • 8 dkg miodu

    Sposób przyrządzenia
    W garnuszku zagrzać mleko żeby było letnie, rozpuścić drożdże. Mąkę wsypać do miski, dodać masło, jajko, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Zalać rozczynem i dokładnie zagnieść ciasto ,tak by się nie kleiło do ręki. Miskę odstawić ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta można zrobić, bułeczki nadziewane powidłami, placek drożdżowy ze śliwkami, strucle z makiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *