Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owocowa zapiekanka Iwony

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 2 kiwi
  • 2 gruszki
  • 1 szklanka dużych winogron
  • 2 brzoskwinie
  • 5 łyżek soku cytryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 4 łyżki likieru migdałowego/ lub pomarańczowego/

    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie owoce umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w plasterki. Skropić sokiem cytryny. Żółtka oddzielić od białek. Z Żółtek, cukru i cukru waniliowego utrzeć gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wlać likier, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą kremową. W żaroodpornym naczyniu ułożyć owoce i zalać kremem jajecznym. Piec w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *