Składniki:
- 2 jabłka
- 2 banany
- 2 pomarańcze
- 2 kiwi
- 2 gruszki
- 1 szklanka dużych winogron
- 2 brzoskwinie
- 5 łyżek soku cytryny
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 4 łyżki likieru migdałowego/ lub pomarańczowego/
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie owoce umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w plasterki. Skropić sokiem cytryny. Żółtka oddzielić od białek. Z Żółtek, cukru i cukru waniliowego utrzeć gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wlać likier, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą kremową. W żaroodpornym naczyniu ułożyć owoce i zalać kremem jajecznym. Piec w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut.