Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek drożdżowy dla leniwych

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl. mleka
  • 2 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 50 g drożdży
  • 5 suszonych moreli
  • 2 szkl. mąki
  • masło
  • bułka tarta

    Dekoracja:

  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny

    Sposób wykonania:

    1. Masło roztopić w ciepłym mleku po czym dodać cukier, jajka oraz pokruszone drożdże.
      Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na całą noc.
      Następnego dnia skórkę pomarańczowa posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem a morele pokroić na kawałki.
      Do wyrośniętego ciasta dodać mąkę i całość wymieszać po czym wrzucić jeszcze bakalie.
      Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
      W między czasie cukier puder ucierać dolewając stopniowo sok z cytryny aż stanie się biała.
      Lukrem polać ciasto po ostygnięciu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *