Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowy placek z jabłkiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 3szkl. mleka
  • 1 kg mąki
  • kostka masła
  • bułka tarta

    Kruszonka:

  • kostka masła
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • jabłka

Sposób wykonania:

  1. Do miski wbić jajka, po czym dodać pokrojone masło oraz pokruszone drożdże.
    Posypał całość cukrem i zalać mlekiem, nie mieszając odstawić na całą noc.
    Następnego dnia dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
    Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas ciasto posypać bułką tartą i ułożyć na nim cząstki obranego jabłka.
    Następnie masło, mąkę oraz cukier zagnieść ze sobą i pokruszyć na cieście.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *