Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto drożdżowe z marmoladą

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 6 dag drożdży
  • sok z ½ cytryny
  • cukier waniliowy
  • marmolada

Sposób wykonania:

  1. Drożdże posypać cukrem waniliowym i odstawić na 10 minut.
    W między czasie margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać drożdże, żółtka oraz sok z cytryny.
    Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować.
    Z ciasta wykroić szklanka kółka, które posmarować marmoladą.
    Brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i składać po dwa.
    Całe obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze.
    Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *