Składniki:
- ½ kg mąki
- 5 dkg drożdży
- szklanka mleka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 12 dkg cukru
- 10 dkg masła roślinnego
- otarta skórka z cytryny
Masa makowa:
- 30 dkg maku
- 20 dkg cukru
- 2 białka
- 5 dkg masła roślinnego
- aromat migdałowy
- smażona skórka pomarańczowa
- 1 szklanka rodzynek
- ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do przesianej maki dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 30 minut. Odcedzić i przekręcić w maszynce 2-3 razy, dodać pozostałe składniki i bakalie, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować, rozłożyć na nim ciepłą masę jabłkową, zwinąć w rulon, ułożyć na blaszce na 10 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze200 stopni około50 minut, aż skórka zbrązowieje. Wyjąć na deseczkę, ostudzić.