Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strucla drożdżowa Iwony

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 12 dkg cukru
  • 10 dkg masła roślinnego
  • otarta skórka z cytryny

    Masa  makowa:

  • 30 dkg maku
  • 20 dkg cukru
  • 2 białka
  • 5 dkg masła roślinnego
  • aromat migdałowy
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich

    Sposób przyrządzenia:
    Drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać go do przesianej maki dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 30 minut. Odcedzić i przekręcić w maszynce 2-3 razy, dodać pozostałe składniki i bakalie, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować,  rozłożyć na nim ciepłą masę jabłkową, zwinąć w rulon, ułożyć na blaszce na 10 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze200 stopni około50 minut, aż skórka zbrązowieje. Wyjąć na deseczkę, ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *