Składniki:
- 1 ¾ szklanki cukru pudru
- 1 ¾ szklanki mąki
- kostka masła
- proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać po łyżce cukier puder i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek, delikatnie wymieszać., 1/3masy zmiksować z kakao i mlekiem. Do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką wlewamy kolejno masę jasną, masę z kakao i masę jasną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wyjąć z piekarnika na deseczkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem.