Składniki:
- 80 dkg mąki
- ½ kg sztucznego miodu
- ½ kg cukru
- 4 jajka
- szklanka mleka
- 5 dkg masła
- 3 torebki przyprawy do piernika
- 1 szklanka rodzynek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, włożyć miód i podgrzać. Gdy cukier i miód się roztopi, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy korzenne i sól. Po ostudzeniu przelać wszystko do miski, wbić jajka, ubić mikserem, wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać. Na koniec dodać bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną/bakalie ładnie się rozłożą /. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji. Następnie wyłożyć do dwóch wąskich długich foremek wysmarowanych masłem i posypanych tarta bułką. Piec około godziny. Wyjąć na deseczkę, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Tak upieczony piernik zachowuje świeżość miesiąc, więc można go upiec na miesiąc przed Świętami.