Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona z owocami pigwy

Składniki:

  • 50 dkg pieczeni cielęcej
  • 3 pigwy
  • 4 cebule
  • ½ kostki masła
  • ¾ szklanki soku pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka, cukier


    Sposób przyrządzenia:

    Cebulę obrać, pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić mieszając. Umyte i osuszone mięso, podzielić na porcje, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać połowę pozostałego masła, obrumienić na nim porcje mięsa. Na reszcie masła obsmażyć pokrojone na ósemki, pozbawione gniazd nasiennych owoce pigwy. Do rondla z cebulą dodać mięso, sok pomidorowy, dusić 15 minut, dodać pigwę i dusić nadal przez 5 minut. Zawartość rondla przełożyć na półmisek, posypać zieleniną i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *