Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona w winie z pomidorami i cebulą

Składniki:

  • 1 kg łopatki cielęcej
  • 5 cebul
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • olej
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • olej
  • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. W dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso na złoty kolor. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę smażyć aż stanie się szklista, wino, obrane ze skóry, pokrojone pomidory, koncentrat, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie a sos się zredukuje. Pozostałe cebule obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do duszącego się mięsa. Dusić jeszcze 15 minut, skorygować smak przyprawami i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *