Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona w warzywnym sosie

Składniki:

  • 1 kg łopatki cielęcej
  • 50 dkg ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 papryka chili
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól


    Sposób przyrządzenia:

    Marchew, korzeń pietruszki, paprykę i białą część pora obrać, drobno pokroić. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Ziemniaki obrać, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone warzywa, 3 minuty smażyć mieszając, dodać 2 szklanki wody, gotować aż warzywa zmiękną, zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać mięso, posolić, smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać ziemniaki i zmiksowane warzywa, ewentualnie wodę i powoli dusić aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Przed podaniem posypać zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *