Składniki:
- 10 dag owoców pigwy
- 10 dag cukru
Składniki: 1 szkl cukru 2 szkl wody laska cynamonu 2 pigwy 2 gruszki azjatyckie 2 jabłka ½ szkl jogurtu waniliowego Sposób wykonania: W naczyniu żaroodpornym podgrzać wodę z cukrem i laską cynamonową. Następnie dodać pigwy-obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodać obrane…
Składniki: 10 dag pigwy 10 dag cukru Sposób wykonania; Owoce dokładnie umyć. Usunąć pestki i pokroić owoce na paseczki. Przełożyć je do słoika, przesypując cukrem. Wstawić do lodówki do puszczenia soku przez owoce.
Składniki: 2 dojrzałe owoce pigwy sok z 1 cytryny 4 łyżki owoców berberysu cukier do smaku 1 litr wody Sposób przyrządzenia: Wypłukane owoce berberysu zalać wodą, gotować 3 minuty, dodać cukier do smaku, obraną, pokrojoną w cienkie plastry pigwę, sok z cytryny, gotować kolejne 3 minuty. Napój schłodzić i podawać.