Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka wieprzowa z ziołami

Składniki:

  • gruby plater szynki wieprzowej z kością
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Zioła zmieszać i obsypać nimi brzegi szynki. Cukier wsypać do rondelka i upalić na brązowy kolor, dodać cztery łyżki wody i dokładnie wymieszać. Mięso posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać karmelem i przykryć folią aluminiową. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni około 50 minut. Po 30 minutach zdjąć folię aluminiową. Upieczoną szynkę wyjąć na półmisek, ostudzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *