Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej
- 4 dkg drożdży
- ½ kg maki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 6 jajek
- 6 łyżek masła
- 4 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do wieprzowiny
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć , solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Pokruszone drożdże wymieszać z 1/3 mąki, mlekiem i cukrem, odstawić na 5 minut. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, szczyptę soli, jajka i masło, zagnieść ciasto, odstawić na 25 minut. Ponownie zagnieść i włożyć do lodówki na ½ godziny. Ciasto rozciągnąć , kawałek odkroić do dekoracji. Szynkę owinąć dokładnie ciastem. Z reszty ciasta wyciąć foremkami do ciasta ozdoby i ułożyć na wierzchu, przykleić i posmarować rozmąconymi żółtkami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni, około 40-50 minut. Wyłożyć na półmisek.