Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś na kwaśno

Składniki:

  • 0,25 l soku z kiszonej kapusty
  • ½ wędzonej gęsi
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • porcja włoszczyzny
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziele angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso podzielić na porcje, które zalać wodą, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować około 1 godziny.
    Po tym czasie dodać cebulę, czosnek oraz pokrojoną włoszczyznę.
    Doprawić do smaku solą oraz roztartym jałowcem.
    Nadal trzymać na ogniu do miękkości mięsa, wówczas doprawić pieprzem i tymiankiem.
    Wlać zakwas z kapusty i gotujemy kilka minut na dużym ogniu aby wywar mocno wrzał.
    Zestawić z ognia i odstawić na co najmniej 2 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *