Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z wieprzowiny z kurkami

Składniki:

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1/4  l bulionu
  • 4 gruszki
  • ½ małego słoika borówek
  • 1 mała puszka kurek w zalewie
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 jogurt śmietankowy
  • 1 łyżka siekanego koperku

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
    Następnie wlać bulion i trzymać na ogniu około 1 godziny.
    W między czasie obrać gruszki i pokroić je na cząstki, które dodać do mięsa po około 40 minutach duszenia.
    Na koniec wrzucić jeszcze odsączone z zalewy grzyby oraz borówki i doprowadzić do wrzenia.
    Przed podaniem sos zagęścić jogurtem wymieszanym z mąką.
    Przed pdoaneim posypać koperkiem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *