Składniki:
- 750 g łopatki wieprzowej
- olej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 1/4 l bulionu
- 4 gruszki
- ½ małego słoika borówek
- 1 mała puszka kurek w zalewie
- 2 łyżeczki mąki
- 1 jogurt śmietankowy
- 1 łyżka siekanego koperku
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Następnie wlać bulion i trzymać na ogniu około 1 godziny.
W między czasie obrać gruszki i pokroić je na cząstki, które dodać do mięsa po około 40 minutach duszenia.
Na koniec wrzucić jeszcze odsączone z zalewy grzyby oraz borówki i doprowadzić do wrzenia.
Przed podaniem sos zagęścić jogurtem wymieszanym z mąką.
Przed pdoaneim posypać koperkiem.