Składniki:
- 600 g baraniny
- 500 g fasolki szparagowej
- 500 g ziemniaków
- 50 g groszku
- 3 plastry wędzonej słoniny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 listek laurowy
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Posiekana cebulę zeszklić na stopionej słoninę po czym zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką w proszku.
Ponownie postawić na ogniu i dodać mięso pokrojone w kostkę, kminek, rozgnieciony czosnek oraz ¼ szkl. gorącej wody.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu po przykryciem do miękkości mięsa.
W razie potrzeby dolewać wody.
W między czasie fasolkę pokroić na kawałki i gotować w osolonej.
Ugotować również ziemniaki pokrojone w kosteczkę z dodatkiem liścia laurowego.
Następnie do garnka z mięsem dodać ziemniaki z wodą w której się gotowały zarówno jak i fasolkę z wodą w której się gotowała.
Całość wymieszać i nadal trzymać na małym ogniu.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aby powstała złota zasmażka, którą rozprowadzić wodą i dodać do zupy.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę, groszek i ponownie zagotować.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.