Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z bażanta węgierska

Składniki:

  • bażant
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszką
  • 1 seler
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Bażanta przekroić na pół i zalać go osoloną wodą.
    Wrzucić jeszcze ziarenka ziela i pieprzu i gotować na małym ogniu do miękkości.
    Wówczas bażanta wyjąć a wywar przecedzić.
    Usunąć z bażanta kości a mięso pokroić.
    Następnie jarzyny pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle, po czym dodać mąkę.
    Dokładnie wymieszać i rozprowadzić odrobiną wywaru i przelać całość do reszty wywaru.
    Dodać mięso i gotować aż warzywa zmiękną.
    Na koniec dodać jeszcze śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *