Składniki:
- 8 liści kapusty włoskiej
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- ½ szklanki kaszy manny
- przyprawa Kamis do ziemniaków
- czosnek granulowany
- odrobina suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa Knorr
Sposób wykonania:
- Kaszę mannę zalać szklanką wody i zaparzyć . Słoninę pokroić w kostkę i stopić , skwareczki odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekaną zeszklić na odrobinie smalcu.
Do odsączonych ziemniaków dodać kaszę, cebulkę i skwarki. Przyprawić solą ,pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu ,w zależności od wielkości liścia( nie zrażać się rzadką konsystencją farszu ). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały, dno wykładając wierzchnimi liśćmi kapusty. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem bulionu Knorra rozpuszczonego w ¾ szklance ciepłej wody.
Gołąbki są najlepsze drugiego dnia : polane sosem pomidorowym.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Dorota Moczurad