Składniki:
- 3 małe cukinie
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 4 filety z sandacza
- sól
- pieprz
- 80 dag ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 średnie pomidory
Sposób przyrządzenia:
Cukinie oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w
kosteczkę. Mocno rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, smażyć na niej cukinię
z cebulką kilka minut, nie przerywając mieszania. Przyprawić solą i
pieprzem. Podlać białym winem. Całość przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety umyć, obsuszyć, posypać solą i pieprzem. Przełożyć do formy na
warstwę cukinii. Całość skropić łyżką oliwy. Wstawić do wcześniej
rozgrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 150 stopni. W tym
czasie ziemniaki obrać, wypłukać. Gotować 20 minut w osolonej wodzie na
średnim ogniu. Odcedzić je po 20 minutach. Natkę pietruszki umyć i
osuszyć, listki oderwać od gałązek, drobno posiekać. Pomidory umyć i
pokroić w kostkę. Upieczone filety posypać natką pietruszki i kostkami
pomidora. I na tym koniec, SMACZNEGO! 🙂
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Marcelina Wyrwa