Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Expresowe śledzie

Składniki

 

  • 1 kg świeżych śledzi (zielonych)
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 średnie cebule (pokrojone w krążki)
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
     

Etapy przygotowania:
Śledzie czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Z oleju, octu, wody, cukru, soli, ketchupu, ziela i lisic laurowych robimy zalewę – gotujemy ja ok 5 minut na dużym ogniu, po czym wrzucamy do niej śledzie wraz z pokrojoną cebulą- całość gotujemy jeszcze ok 5-7 minut zmniejszając gaz. Zostawiamy na noc w lodowce.

 

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Goplana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *