Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka
- cebula
- 1-2 łyżeczki curry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki octu winnego
- 150 ml. wody
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 słoiczek majonezu (według uznania)
Sposób wykonania:
- Piersi upiec w piekarniku w tem.200 stopni przez ok. 1/2 h (przed pieczeniem posolić i popieprzyć).
Piersi po wystudzeniu pokroić na kwadraciki.Sos:
Na patelni na łyżce oleju usmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do tego dodać curry, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, ocet, i wodę. Całość dusić ok. 5 min., następnie schłodzić. Do schłodzonego sosu dodać dżem morelowy i majonez. Wymieszać i dodać kurczaka. Wstawić do lodówki na 1h ,żeby się przegryzło. Podaje się na zimno w formie przekąski .Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Annę Świdrowicz