Składniki:
- • kości 1/2 kg
• włoszczyzna 1 pęczek
• żur 1/2 litra
• woda 1,5 litra
• cebula 2 sztuki
• kiełbasa 20 dag
• jajka 5 sztuk
• śmietana 100 ml
• czosnek 2 ząbki
• chrzan 1 łyżka
• smalec 1 łyżka
• sól
Sposób przyrządzenia:
Należy ugotować wywar z włoszczyzny i kości. Cebulkę drobno posiekać,
podsmażyć na smalcu, dodać do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wywar
należy przecedzić i zagotować. Następnie dodać do niego gotowy żur,
cebulkę z kiełbaską i gotować przez około 8 minut na wolnym ogniu.
Czosnek należy rozetrzeć z solą, śmietaną i chrzanem, dodać do zupy,
dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na
twardo.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos