Składniki:
- szyja gęsia 1 sztuka
- gęsie podroby
- kasza jęczmienna 200 g
- cebula 1 sztuka
- masło 1,5 łyżki
- bulion drobiowy 0,7 l
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Z szyi należy zdjąć skórę, natrzeć ją solą i majerankiem i odstawić.
Szyję i podroby należy ugotować w bulionie do miękkości, wyjąć i
ostudzić. Mięso obrać i drobniutko pokroić. Kaszę należy zalać gorącym
bulionem i zostawić do napęcznienia. Cebule należy posiekać dość drobno
i zeszklić na maśle. Dodać do niej posiekane mięso, pokrojony żołądek i
wątróbkę( podroby). Wszystko należy smażyć przez kilka minut, dodać
kaszę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym
farszem należy nadziać gęsią skórę i zaszyć z obu stron, włożyć do
garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, poddusić na małym ogniu.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos