Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsia szyja

Składniki:

  • szyja gęsia 1 sztuka
  • gęsie podroby
  • kasza jęczmienna 200 g
  • cebula 1 sztuka
  • masło 1,5 łyżki
  • bulion drobiowy 0,7 l
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Z szyi należy zdjąć skórę, natrzeć ją solą i majerankiem i odstawić.
    Szyję i podroby należy ugotować w bulionie do miękkości, wyjąć i
    ostudzić. Mięso obrać i drobniutko pokroić. Kaszę należy zalać gorącym
    bulionem i zostawić do napęcznienia. Cebule należy posiekać dość drobno
    i zeszklić na maśle. Dodać do niej posiekane mięso, pokrojony żołądek i
    wątróbkę( podroby). Wszystko należy smażyć przez kilka minut, dodać
    kaszę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym
    farszem należy nadziać gęsią skórę i zaszyć z obu stron, włożyć do
    garnka, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, poddusić na małym ogniu.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *