Składniki:
- 60 dkg mięsa mielonego z łopatki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki przyprawy 5 smaków
- 2 plasterki imbiru świeżego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g makaronu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 cm kawałek pory
- 3 opakowania papieru ryżowe (małe kólka)
- sos słodko-pikantny
Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy 2 łyżkami przyprawy 5 smaków,2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczką czosnku, 2 plasterkami imbiru drobno pokrojonego. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni.
Makaron sojowy moczymy i kroimy na kawałki nie za długie. Dodajemy do mięsa.
Jajka kroimy drobno, porę również i wsypujemy do mięsa.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką przyprawy 5 smaków.
Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą – około 2 łyżkami.
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, gdy będzie miękki to układamy go na desce i brzegi moczymy powstałym klejem z mąki ziemniaczanej – sajgonki będą się dobrze sklejały.
Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Farsz nakładamy na dole i zawijamy dół do góry, później boki do środka i zwijamy jak roladkę.
Odkładamy do lekkiego podsuszenia i smażymy na brązowy kolor na oleju.
Podajemy z sosem słodko-pikantnym.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa