Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sajgonki z makaronem sojowym

 

Składniki:

  • 60 dkg mięsa mielonego z łopatki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki przyprawy 5 smaków
  • 2 plasterki imbiru świeżego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 cm kawałek pory
  • 3 opakowania papieru ryżowe (małe kólka)
  • sos słodko-pikantny

 

 

Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy 2 łyżkami przyprawy 5 smaków,2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczką czosnku, 2 plasterkami imbiru drobno pokrojonego. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni.
Makaron sojowy moczymy i kroimy na kawałki nie za długie. Dodajemy do mięsa.
Jajka kroimy drobno, porę również i wsypujemy do mięsa.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką przyprawy 5 smaków.
Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą – około 2 łyżkami.
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, gdy będzie miękki to układamy go na desce i brzegi moczymy powstałym klejem z mąki ziemniaczanej – sajgonki będą się dobrze sklejały.
Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Farsz nakładamy na dole i zawijamy dół do góry, później boki do środka i zwijamy jak roladkę.
Odkładamy do lekkiego podsuszenia i smażymy na brązowy kolor na oleju.
Podajemy z sosem słodko-pikantnym.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *