Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sajgonki

Sajgonki wieprzowo-drobiowe

 

Składniki:

 

  • 175 g wieprzowiny
  • 75 g kurczaka
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 225 g kiełków fasoli
  • 25 g kiełków bambusa z puszki
  • 1 zielona papryki
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • olej
  • 125 g maki
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 450 ml wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sajgonki z makaronem sojowym

 

Składniki:

  • 60 dkg mięsa mielonego z łopatki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki przyprawy 5 smaków
  • 2 plasterki imbiru świeżego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 cm kawałek pory
  • 3 opakowania papieru ryżowe (małe kólka)
  • sos słodko-pikantny

 

5 x sajgonki

Sajgonki (pinyin: chū njuǎ ) przygotowuje się z ciasta i warzywnego farszu, farsz przygotowywany jest również z grzybów. Farsz może być przyrządzony również z mięsa, zazwyczaj wołowiny lub z kurczaka. Farsz zawijany jest w bardzo cienkie ciasto przygotowane z mąki ryżowej zwane papier ryżowy i tak przygotowane sajgonki smaży w głębokim oleju. Zarówno sajgonki wegetariańskie…