Składniki:
- 175 g wieprzowiny
- 75 g kurczaka
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 225 g kiełków fasoli
- 25 g kiełków bambusa z puszki
- 1 zielona papryki
- 2 cebule dymki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki wody
- olej
- 125 g maki
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 450 ml wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób wykonania;
Wieprzowinę i kurczaka posiekać po czym dodać do nich sos sojowy, olej sezamowy oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
W między czasie na rozgrzany olej wrzucić kiełki bambusa i fasoli, posiekaną dymkę oraz paprykę i smażyć około 2-3 minut.
Po tym czasie dodać mięso razem z marynatą i smażyć kolejne 3 minut.
Następnie wlać mąkę wymieszaną z wodą.
Wymieszać i ostudzić.
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać ze sobą po czym delikatnie wlewać wodę aby powstało gładkie ciasto.
Na rozgrzaną patelnie wylać 1/8 powstałego ciasta i smażyć 2-3 minuty.
I tak smażyć placki do skończenia ciasta.
Na każdym rozłożyć farsz i zawinąć placki w rulon.
Powstałe sajgonki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.