Składniki: 2 duże gruszki chińskie karmel Farsz: 6 łyżek rozpuszczonego masła ¼ szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki suszonych żurawin lub rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych szczypta cynamonu Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, osunąć rdzeń i gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Z każdej…
Tag: Chiny
Porady i Ciekawostki
Pieczone gruszki z serkiem waniliowym
by Ryszard Borowiecki • • 0 Comments
Składniki: 4 gruszki chińskie 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki miękkiego masła serek waniliowy Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. Każdą połówkę posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Połówki złożyć i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w pomarańczowym syropie
by Julia Pośpiech • • 0 Comments
Składniki: 4 dojrzałe gruszki chińskie ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła szczypta mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki soku z pomarańczy Sposób wykonania: Gruszki dokładnie umyć, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne. Pozostałe składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż…
Porady i Ciekawostki
Gruszki chińskie w winie
by Patryk Borecki • • 0 Comments
Składniki: 4 dojrzałe gruszki 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny) 1 mała laska wanilii 4 suszone morele pokrojone w paseczki 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych 4 rozkruszone wafelki waniliowe Sposób wykonania: Wino wymieszać z winem, dodać wanilię…
Porady i Ciekawostki
Indyk smażony po chińsku
by Milena Wyrzykowska • • 0 Comments
Składniki: pęczek zielonej papryki 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku łyżka startego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 45 dag mielonego mięsa z indyka ¼ szkl sosu sojowego 140 g kasztanów jadalnych ½ łyżeczki kruszonej czerwonej papryki 3 szkl wrzątku 20 dag makaronu jajecznego Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekana cebulę, czosnek oraz imbir. Następnie dodać…