Składniki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- pokrojona w paseczki skórka z ½ cytryny (bez białej włókniny)
- 1 mała laska wanilii
- 4 suszone morele pokrojone w paseczki
- 4 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
- 4 rozkruszone wafelki waniliowe
Sposób wykonania:
Wino wymieszać z winem, dodać wanilię przekrojoną wzdłuż strąka, cukier, miód, skórkę cytrynową i paseczki moreli, gotować 15 minut. W międzyczasie obrać gruszki ze skórki, ścinając wierzchołek owocu co ułatwi nam potem ustawienie gruszki. Wywar przecedzić przez sito, zachować skórkę cytrynową i morelowe paseczki. Do wywaru dodać gruszki gotować aż gruszki będą odpowiednio miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć gruszki z wywaru, ustawić je w deserowych miseczkach. Wywar nadal gotować aż objętość zredukuje się do około 1/3 szklanki. Syropem polać gruszki, obsypać pokruszonymi waflami i posiekanymi pistacjami. Podawać po schłodzeniu.