Składniki:
- 2 duże gruszki chińskie
- karmel
Farsz:
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki suszonych żurawin lub rodzynek
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na połowę, osunąć rdzeń i gniazda nasienne. Składniki farszu wymieszać dokładnie. Z każdej połowy gruszki łyżeczką osunąć taką ilość miąższu aby w powstałe wgłębienie zmieściło się ¼ farszu. Wgłębienie wypełnić farszem lekko go ugniatając. Tak przygotowane gruszki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 30 minut. Przed podaniem polać karmelem.