Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny żurek Ilony

Składniki:

    • kości 1/2 kg
    • włoszczyzna 1 pęczek
    • żur 1/2 litra
    • woda 1,5 litra
    • cebula 2 sztuki
    • kiełbasa 20 dag
    • jajka 5 sztuk
    • śmietana 100 ml
    • czosnek 2 ząbki
    • chrzan 1 łyżka
    • smalec 1 łyżka
    • sól

     

    Sposób przyrządzenia:
    Należy ugotować wywar z włoszczyzny i kości. Cebulkę drobno posiekać,
    podsmażyć na smalcu, dodać do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę. Wywar
    należy przecedzić i zagotować. Następnie dodać do niego gotowy żur,
    cebulkę z kiełbaską i gotować przez około 8 minut na wolnym ogniu.
    Czosnek należy rozetrzeć z solą, śmietaną i chrzanem, dodać do zupy,
    dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na
    twardo.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *