Zupa z kiszonej kapusty
Zupa z kiszonej kapusty 4.59 out of 5 based on 251 voters.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g paprykowanej kiełbasy
- 500 g surowej wędzonki
- 1 cebula
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Wędzonkę zalać wodą i ugotować do miękkości po czym wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie kapustę odcisnąć z soku i ją poszatkować po czym razem z wędzonką i pokrojoną kiełbasą wrzucić do wywaru pozostałym po gotowaniu wędzonki.
Trzymać na ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
W między czasie na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę po czym zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką proszku.
Dodać do kapusty razem z mąką, całość dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę i dodać do kapusty.
- Szczegóły
- Kategoria: Kapuśniak
- Opublikowano: poniedziałek, 19, kwiecień 2010 08:11
- Janina Rusin
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa