Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g paprykowanej kiełbasy
- 500 g surowej wędzonki
- 1 cebula
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wędzonkę zalać wodą i ugotować do miękkości po czym wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie kapustę odcisnąć z soku i ją poszatkować po czym razem z wędzonką i pokrojoną kiełbasą wrzucić do wywaru pozostałym po gotowaniu wędzonki.
Trzymać na ogniu do momentu, aż kapusta zmięknie.
W między czasie na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę po czym zdjąć ją z ognia i wymieszać z papryką proszku.
Dodać do kapusty razem z mąką, całość dokładnie wymieszać i smażyć przez minutę i dodać do kapusty.