Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pieczarkowa Doroty

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1,2 l wywaru z warzyw
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, które poddusić na 1 łyżce rozgrzanego masła.
    Następnie zalać je gorącym wywarem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu około 30 minut.
    W między czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić 100 ml wody.
    Doprowadzić do zagotowania i dodać do zupy.
    Gotować jeszcze 5 minut i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *