Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z żeberkami wieprzowymi

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
  • 30 dkg żeberek wieprzowych
  • ½ cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka

    Sposób przyrządzenia:
    Fasolę wypłukać, zalać 1 litrem wody, odstawić na 12 godzin. Cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim podzielone na porcje żeberka, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z fasolą, dodać przyprawy, gotować aż fasola zacznie mięknąć, dodać żeberka i cebulę, gotować powoli aż składniki zmiękną. Jeśli ktoś lubi zagęścić zupę lekko zrumienioną zasmażką. Przed podaniem posypać zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *