Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 kwaśne jabłka
- szklanka mleka
- 2 łyżki smalcu
- 20 dkg gotowanej szynki
- 20 dkg gotowanej wołowiny
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta mielonej papryki w proszku
Składniki: 1 szklanka fasoli 30 dkg żeberek wieprzowych ½ cebuli 4 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka Sposób przyrządzenia: Fasolę wypłukać, zalać 1 litrem wody, odstawić na 12 godzin. Cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim podzielone na porcje żeberka, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając. W rondlu doprowadzić do wrzenia…
Składniki: 1kg białej świeżej kiełbasy 1kg pieczarek 3 duże cebule sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać i obsmażyć . Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć i połączyć z pieczarkami. Posolić i popieprzyć do smaku ale niewiele, ponieważ kiełbasa też jest przyprawiona. Na dno naczynia…
Skład: 50 dag białej kiełbasy, 20 dag pieczarek, 2 dag mąki, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku. Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i podgrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni…
Skład: 1 kg białej kiełbasy (używam surowej, do tej parzonej nie mam zaufania) 2 cebule główka czosnku smalec (albo inny tłuszcz) Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i ciasno układamy w nim ponakłuwaną kiełbasę, obkładamy ją ząbkami czosnku i cebulą pokrojoną w krążki, wtykając je między kiełbasę i na wierzch. Wstawiamy do piekarnika (200 stopni)…