Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta z koperkiem i wędlinami

 

Składniki:

  • 1 kg białej  kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki smalcu
  • 20 dkg gotowanej szynki
  • 20 dkg gotowanej wołowiny
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta mielonej papryki w proszku

Sposób wykonania:
Kapustę oczyścić, poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć  kapustę i smalec, posolić, dusić około 15 minut, przez pierwsze  5 minut bez pokrywki. Szynkę i mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić jeszcze przez 10 minut. Jabłka  obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać i posiekać. Jabłka i koperek dodać  do kapusty, dusić jeszcze 5 minut. Kapustę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *