Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 kwaśne jabłka
- szklanka mleka
- 2 łyżki smalcu
- 20 dkg gotowanej szynki
- 20 dkg gotowanej wołowiny
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- szczypta mielonej papryki w proszku
Sposób wykonania:
Kapustę oczyścić, poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić, dusić około 15 minut, przez pierwsze 5 minut bez pokrywki. Szynkę i mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić jeszcze przez 10 minut. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać i posiekać. Jabłka i koperek dodać do kapusty, dusić jeszcze 5 minut. Kapustę przyprawić do smaku solą i pieprzem.