Składniki: 1 szklanka fasoli 30 dkg żeberek wieprzowych ½ cebuli 4 łyżki oleju sól, pieprz, ostra papryka Sposób przyrządzenia: Fasolę wypłukać, zalać 1 litrem wody, odstawić na 12 godzin. Cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim podzielone na porcje żeberka, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając. W rondlu doprowadzić do wrzenia…
Tag: fasolówka
Listy
Zupa fasolowa z pomidorami i wołowiną
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg wołowiny bez kości 25 dkg białej fasoli konserwowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina sól, mielona ostra papryka 1 litr bulionu mięsnego Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe, obrumienić ze wszystkich stron. Dodać bulion, doprowadzić do…
Zupa fasolowa
Pikantna zupa fasolowa
by Jolka • • 0 Comments
Składniki:
- 2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka białej fasoli konserwowej
- 1 szklanka czerwonej fasoli konserwowej
- 4 strąki zielonych papryczek chili, pokrojonych
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii
- 6 szklanek bulionu mięsnego
- 1/3 szklanki śmietany
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki lub kolendry
- sól, pieprz
Zupa fasolowa
Wojskowa zupa fasolowa
by Roman • • 2 komentarze
Składniki: 50 dkg białej małej fasoli moczonej 12 godzin 3 pokrojone w kostkę cebule 25 dkg chudego boczku lub szynki 2 ząbki czosnku 4 pokrojone łodygi selera naciowego 1 szklanka ziemniaczanego piure 1 szklanka pokrojonej w kostkę pietruszki Sposób przyrządzenia: Zamoczoną fasolę, boczek pokrojony w grubą kostkę, ewentualnie kostkę wieprzową zalać wodą w odpowiednio dużym…
Zupa fasolowa
Zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem
by Iza • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg czerwonej fasoli konserwowej 10 dkg makaronu muszelki 1 cebula 1 marchewka 1 litr bulionu mięsnego 2 łyżki piure pomidorowego 2 łyżki oleju 25 dkg liści szpinaku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę i marchew obrać, pokroić cebulę w pół plastry marchew w plastry lub słomki. Umyty i ususzony szpinak, pokroić…