Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wojskowa zupa fasolowa

Składniki:

    • 50 dkg białej małej fasoli moczonej 12 godzin
    • 3 pokrojone w kostkę cebule
    • 25 dkg chudego boczku lub szynki
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 pokrojone łodygi selera naciowego
    • 1 szklanka ziemniaczanego piure
    • 1 szklanka pokrojonej w kostkę pietruszki


    Sposób przyrządzenia:
    Zamoczoną fasolę, boczek pokrojony w grubą kostkę, ewentualnie kostkę wieprzową zalać wodą w odpowiednio dużym garnku i doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 2 godziny, uzupełniać wywar ciepłą wodą. Dodać rozgnieciony czosnek, seler, pietruszkę i nadal gotować aż wszystkie składniki odpowiednio zmiękną. . Dodać majeranek i przyprawić solą i pieprzem. Zupę zagęścić piure ziemniaczanym i podawać.

2 comments for “Wojskowa zupa fasolowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *