Składniki:
- 25 – 30 dkg makaronu typu spaghetti
- 15 dkg chudego wędzonego boczku
- 1 puszka 25 dkg pomidorów bez skóry
- ½ szklanki czerwonego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 szklanka tartego sera parmezan
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą, odstawić w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko zeszklić. Dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, podsmażyć na złoto. Podlać winem. Drobno posiekany czerwoną paprykę wrzucić do cebuli z boczkiem, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić i dusić ok. 20 min. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, przed podaniem posypać parmezanem.