Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti amatriciana

Składniki:

    • 25 – 30 dkg makaronu typu spaghetti
    • 15 dkg chudego wędzonego boczku
    • 1 puszka 25 dkg pomidorów bez skóry
    • ½ szklanki czerwonego wina
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • ½  czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • 1 szklanka tartego sera parmezan


    Sposób przyrządzenia:
      
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przepłukać zimną wodą, odstawić w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko zeszklić. Dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, podsmażyć na złoto. Podlać winem. Drobno posiekany czerwoną paprykę wrzucić do cebuli z boczkiem, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić i dusić ok. 20 min. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, przed podaniem posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *