Zupa fasolowa Celiny
Zupa fasolowa Celiny 4.64 out of 5 based on 133 voters.
Składniki:
- 50 dkg wołowiny z kością
- 25 dkg kości wieprzowych
- 15 dkg wędzonego boczku
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta majeranku
- szczypta kminku
- liść laurowy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, ugotować. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć włoszczyznę, listek laurowy, kminek wołowinę i kości wieprzowe, gotować około godziny. Wyjąć wołowinę, zmielić, dodać roztarty czosnek, pieprz, jajko i wyrobić masę. Uformować kulki, dodać do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, koncentrat pomidorowy i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Gotować jeszcze około 15-20 minut. Zupa smakuje z białym pieczywem.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa fasolowa
- Opublikowano: poniedziałek, 24, styczeń 2011 09:35
- Celina Szumińska
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa