Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wyśmienity krupnik

Składniki:

  • 25 dag. cielęciny lub mięsa z kurczaka
  • 10 dag. ryżu
  • 40 dag. młodych ziemniaków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Mięso zalać 1 i 1/2 litra zimnej wody i gotować do miękkości. Włożyć obrane i opłukane warzywa. Gdy będą miękkie wywar przecedzić , odlać 1/2 litra i ugotować w nim kaszę. Połączyć z pozostałym wywarem, włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować ok. 20 minut. Dodać pokrojone warzywa i mięso i doprowadzić do wrzenia. Zestawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *