Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp w galarecie

 

Składniki:

  • 1 karp około 2 kg
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki żelatyny
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, kilka ziaren czerwonego i czarnego pieprzu
  • natka pietruszki i warzywa do dekoracji

 

 

Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny i rodzynek ugotować wywar, przyprawić solą pieprzem do smaku. Karpia oczyścić, pokroić w kawałki, i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą , odstawić by spęczniała. Ugotowaną rybę wyjąć , ostudzić. Wywar przecedzić, rozpuścić żelatynę. Odrobinę galarety wylać na półmisek i wystudzić. Na galarecie rozłożyć rybę, warzywa wymieszane z rodzynkami i ponownie zalać galaretą. Ostudzić. Przybrać, posypać czerwonym pieprzem. Półmisek włożyć do lodówki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *