Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Trippa alla romana – Flaki podawane na sposób rzymski*

* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki: flaki8rk.jpg
(porcja dla 4 osób)

  • Flaki wołowe – 80 dkg
  • Cebula (krojona w kostkę) – 1 duża
  • Marchew julien – 15 dkg
  • Seler julien – 1 szt.
  • Por julien – 15 dkg
  • Pomidor (krojony w kostkę) – 15 dkg
  • Pomidor pelati – 15 dkg
  • Bulion z kury – 1 litr
  • Imbir – do smaku
  • Majeranek – do smaku
  • Biały pieprz – do smaku
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki – 1 łyżka
  • Ser parmezan – do smaku
  • Szałwia – do smaku

Sposób przyrządzenia:
Flaki dokładnie umyć, następnie ugotować kilkakrotnie zmieniając wodę, na koniec pokroić. W garnku podsmażyć na oliwie warzywa, dodać flaki i bulion. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Do flaków wlać zmiksowane pomidory pelati i dodać pomidory krojone w kostkę, gotować około 15 minut.
Na patelni zaparzyć na maśle z odrobiną bulionu imbir, majeranek, szałwię i wlać do flaków. Przygotowane danie doprawić solą i pieprzem.
Podawać na talerzu posypane tartym parmezanem i skropione oliwą z oliwek.

Autor: Grzegorz Goleń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *