Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka pieczona z miodem

Składniki:

  • 1,3 kg peklowanej szynki
  • puszka ananasa
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1,5 szkl. bulionu
  • goździki
  • 1 łyżeczka soli

    Sposób wykonania:

    1. Mięso zalać wodą i odstawić na 8 godzin.
      Po tym czasie wyjąć z wody i naszpikować goździkami.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1, 40 minut w takie polewając gorącym bulionem.
      W między czasie miód wymieszać z cukrem i na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować nim szynkę.
      Następnie gotową szynkę ułożyć na półmisku a do sosu z pieczenia dodać syrop z owoców i ½ szkl. wody, wymieszać i podawać do szynki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *