Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała kapusta z jabłkiem i wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 15 dag tłustego wędzonego boczku
  • 2-3 winne jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 szkl. bulionu
  • 10-15 ziaren jałowca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól

    Sposób wykonania:
    Boczek pokroić i stopić na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę.
    W między czasie kapustę poszatkować a jabłka zetrzeć na tarce i razem z kapustą wrzucić do cebuli.
    Dodać jeszcze jałowiec, czosnek roztarty z solą oraz pieprz.
    Całość wymieszać i podlać bulionem.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem około 30 minut.
    Po tym czasie wlać wino i gotować kolejne 30-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *