• 1 szczupak
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 pomidory
  • 6 ziemniaków
  • zielona pietruszka
  • sól pieprz

Szczupak W Pomidorach

Sposób przyrządzenia:
Sprawioną (przez kogoś innego) rybę pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto na łyżeczce masła, do cebuli włożyć rybę, podlać odrobinką wody i dusić 5 min.,
obłożyć plastrami pomidora, dusić 10 min. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Rybę obłożyć cebulą i pomidorami oraz cienkimi plasterkami ziemniaków, położyć wiórki masła, upiec polewając sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.
W oryginalnym przepisie ziemniaków nie trzeba gotować, ale kiedy zrobiłam tą potrawę, szczupak był już mięciutki i dobry a ziemniaki coś twardawe. Następnym razem podgotuję parę minut ziemniaki przed obłożeniem nimi ryby.

Red. Szczupak jest rybą ościstą więc wydaje się konieczne aby dokładnie go wyfiletować przed przygotowaniem.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter