Składniki:
- 1 szczupak
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 pomidory
- 6 ziemniaków
- zielona pietruszka
- sól pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną (przez kogoś innego) rybę pokroić w dzwonka, oprószyć solą i pieprzem. Posiekaną cebulę podsmażyć na złoto na łyżeczce masła, do cebuli włożyć rybę, podlać odrobinką wody i dusić 5 min.,
obłożyć plastrami pomidora, dusić 10 min. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Rybę obłożyć cebulą i pomidorami oraz cienkimi plasterkami ziemniaków, położyć wiórki masła, upiec polewając sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.
W oryginalnym przepisie ziemniaków nie trzeba gotować, ale kiedy zrobiłam tą potrawę, szczupak był już mięciutki i dobry a ziemniaki coś twardawe. Następnym razem podgotuję parę minut ziemniaki przed obłożeniem nimi ryby.
Red. Szczupak jest rybą ościstą więc wydaje się konieczne aby dokładnie go wyfiletować przed przygotowaniem.
1 comment for “Szczupak w pomidorach i cebuli.”